Budgettips vid ommålning som du måste känna till

19 augusti 2024

Att måla om hemma kan göra underverk för hemmet, men det kan snabbt bli dyrt om man inte planerar klokt. Oavsett om du drömmer om ett fräscht kök eller vill ge sovrummet en ny look finns det smarta sätt att hålla kostnaderna nere utan att kompromissa med resultatet.

I den här guiden delar vi med oss av några användbara budgettips som hjälper dig att förnya ditt hem utan att tömma plånboken helt och hållet.

Gör hela eller delar av jobbet själv

Att själv ta sig an målningsprojektet eller göra det tillsammans med familj och vänner kan drastiskt minska kostnaderna. Arbetskostnaden för att anlita någon att utföra jobbet kan ofta vara den största utgiften i målningsprojekt. Genom att göra hela eller delar av målningsarbetet själv kan du spara en betydande summa pengar.

Om du känner dig osäker på vissa delar kanske du kan hantera förberedelserna – som t.ex. att täcka möbler och slipa väggar – medan du kanske behöver hjälp med själva målningen. Även att bara göra förarbetet själv kan leda till besparingar.

Utnyttja ROT-avdraget

Om du trots allt kommer till slutsatsen att det är klokast att anlita hjälp för arbetet är det viktigt att inte glömma bort möjligheten att använda ROT-avdraget. Genom ROT-avdraget kan du dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan.

Maxgränsen för avdraget är 50 000 kr per person och år, vilket kan göra en stor skillnad i din budget. Se till att den aktör du anlitar är registrerad för F-skatt så att du kan utnyttja detta avdrag. Detta är ett enkelt sätt att hålla nere kostnaderna samtidigt som du får jobbet utfört av proffs.

Se till att göra förarbetet klokt

Att lägga tid och energi på förarbetet innan du börjar måla kan verka tidskrävande men det är avgörande för att uppnå ett hållbart och snyggt resultat. Genom att noggrant rengöra, spackla och slipa väggarna skapar du den bästa möjliga ytan för färgen att fästa på. Detta minskar risken för att du behöver göra om arbetet inom kort vilket kan bli kostsamt.

Se även till att täcka golvytor och möbler för att undvika spill och stänk. Använda också maskeringstejp längs lister och i takkanter för att få skarpa linjer som är lätta att måla runt.

Jämför offerter

Innan du bestämmer dig för att anlita någon för att måla om ditt hem är det viktigt att du tar in offerter från flera olika företag. Detta ger dig en överblick över de olika priserna och tjänsterna som erbjuds vilket i sin tur kan hjälpa dig att göra ett mer ekonomiskt beslut.

Idag är det enklare än någonsin att snabbt och enkelt begära offert från målare. Många företag erbjuder nu möjligheten att skicka in en förfrågan direkt via deras hemsida. Ett exempel på detta är malare-lidingo.se där du enkelt kan fylla i dina uppgifter och få en offert skickad till dig. Men som sagt, kom ihåg att jämföra flera aktörer.