Tips på hur du målar om på bästa sätt

22 augusti 2024

Är det dags att måla om fasaden? För de flesta husägare är det enklaste att isåfall ringa ett lokalt måleri som t.ex. ett måleri i Sollentuna (eller i det område man själv bor i, såklart). Om du dock föredrar att ta dig an projektet själv så finns det mycket att vinna på att göra rätt från början.

En ommålning kan förvandla ditt hem och ge det ett lyft både utseendemässigt och skyddsmässigt. Det är dock viktigt att vara väl förberedd och ha kunskap om de bästa teknikerna och materialen för att säkerställa ett hållbart och vackert resultat.

Förbered fasaden noggrant

En väl förberedd yta är nyckeln till ett långvarigt resultat. Starta med att noggrant rengöra fasaden för att avlägsna all smuts som kan ha bildats. Använd en högtryckstvätt eller en borste med mjuka strån tillsammans med lämpligt rengöringsmedel.

Efter rengöringen är det viktigt att inspektera fasaden för sprickor och skador. Mindre sprickor och hål bör fyllas med en fasadspackel som är anpassad för utomhusbruk.

Slutligen bör du se till att fasaden är helt torr innan du börjar måla. Fukt är något som verkligen kan sätta käppar i hjulet och orsaka problem som bubblor och avflagning av färgen över tid.

Måla i flera tunna lager

När du målar om är det viktigt att tänka på hur färgen appliceras. Ett vanligt misstag är att lägga på ett allt för tjockt lager färg i hopp om att snabbt täcka så mycket yta som möjligt. Detta kan dock leda till problem som rinnande färg och en ojämn yta som tar längre tid att torka. Istället är det bättre att måla i flera tunna lager.

Detta kommer låta varje lager färg torka ordentligt, men också minska risken för att färgen ska börja rinna. Tänk dock på att tiden det tar för färgen att torka kan variera beroende på väderförhållanden och typ av färg. Kontrollera därför alltid rekommendationerna på färgburken för bästa resultat.

Var noggrann med detaljerna

Att vara noggrann med detaljerna är A och O när det kommer till att måla om. Se därför till att täcka alla ytor som inte ska målas med maskeringstejp och skyddsplast. Detta inkluderar fönsterkarmar, dörrhandtag och andra områden där du inte önskar färg.

Det är också viktigt att kontrollera att alla ytor är helt rena och fria från damm och smuts innan du börjar måla. För även om det bara är lite smuts som fastnar i färgen kan det förstöra det slutliga resultatet.

Kom som sagt ihåg att kontrollera färgens torktid mellan varje lager. Låt varje lager torka ordentligt innan du målar på nästa, detta är nyckeln till att färgen blir bra applicerad.

Måla vid rätt väderförhållanden

Att måla om utomhus kräver inte bara rätt material och verktyg, utan timingen måste också vara rätt med avseende på väderförhållandena. Idealiska förhållanden för att måla är torrt, milt och molnigt väder. Undvika att måla i direkt solljus eller vid allt för höga temperaturer då detta kan orsaka att färgen torkar för snabbt.

Luftfuktigheten spelar också en stor roll. För hög luftfuktighet kan förlänga torktiden avsevärt och locka till sig damm och smuts som fastnar i färgen. Det är bäst att planera sitt målningsprojekt när väderprognosen visar låg till måttlig luftfuktighet och temperaturer mellan 10 och 25 grader.