Vanliga misstag vid husmålning och hur du undviker dem

1 september 2024
målare Nacka

Husmålningar kan vid första anblick tyckas vara enkla att genomföra, men det finns många fallgropar som kan leda till ett mindre lyckat resultat än förväntat.

Genom att känna till de vanligaste misstagen och hur man undviker dem kan du säkerställa att ditt hem får det lyft det förtjänar.

Dåligt förarbete

Dåligt förarbete är en av de största bovarna när det gäller fasadmålningar. Om du hoppar över eller slarvar med förberedelserna kan det leda till att färgen inte fäster som den ska eller att resultatet blir fläckigt och ojämnt.

Det är viktigt att du tar dig tid att noggrant rengöra ytan som ska målas. All smuts måste bort för att färgen ska kunna binda ordentligt. Om det finns gammal färg som flagnar eller spricker är det också viktigt att skrapa bort detta och slipa ytan slät.

Du målar med rollern på fel sätt

Målning med roller kräver rätt teknik för att uppnå bästa resultat. Ett vanligt misstag är att rolla kors och tvärs över ytan vilket kan leda till ojämn färgfördelning. Detta resulterar ofta i tjocka lager där för mycket färg applicerats och tunna områden där färgen inte täcker ordentligt.

För att undvika dessa problem är det viktigt att måla med långa raka strykningar upp och ned. Vid målning av stora ytor är det viktigt att tillämpa en teknik som skonar kroppen för att förebygga smärta i rygg och nacke.

Du tar vatten över huvudet

Det är viktigt att realistiskt bedöma sin egen förmåga och tillgänglig tid innan man börjar måla sitt hus. Om du känner dig osäker på dina färdigheter eller om projektets omfattning överstiger vad du kan hantera är det klokt att anlita hjälp från en kunnig aktör.

Faktum är att detta är något som vi generellt sett rekommenderar till de allra flesta, dvs att man anlitar en målare (t.ex. en målare Nacka om man bor i det området) för att få bästa möjliga hjälp och slutresultat. När du anlitar en målare får du en aktör som kan bistå med sin expertis och se till att ditt målningsprojekt blir lyckat utan att du behöver känna att du tar på dig för mycket.

Du snålar med färgen

Det kan kännas frestande att använda mindre färg för att spara pengar när du påbörjar ditt målningsprojekt. Dock leder detta ofta till att du måste applicera flera lager för att täcka ojämnheter och fläckar utan färg. Det är därför viktigt att använda tillräckligt med färg från början.

En generös applicering säkerställer att du får en jämn och hållbar yta. Det minskar också risken att du måste göra om arbetet snart igen på grund av dålig täckning eller att färgen slits snabbare än förväntat.