Vilket takmaterial har längst livslängd?

3 oktober 2024

För att välja rätt takmaterial är det viktigt att förstå de olika alternativens livslängd. Ett tak är en betydande investering vars hållbarhet påverkar hemmet avsevärt över tid. Livslängden på takmaterial kan variera betydligt beroende på flera faktorer som materialtyp, klimat, underhåll och installationens kvalitet.

I Sverige är de vanligaste takmaterialen tegel, betong, plåt, trä och takpapp. Varje material har sina fördelar och nackdelar, samt varierande livslängd.

Ett tak som sköts om regelbundet håller längre

Regelbundet underhåll av taket är avgörande för att maximera dess livslängd. Genom att utföra regelbundna inspektioner kan man tidigt upptäcka och åtgärda skador som annars skulle kunna förvärras och leda till mer kostsamma reparationer.

Rengöring av takrännor är också en viktig del av takunderhållet. Blockerade rännor kan orsaka vattenansamlingar som med tiden kan skada takkonstruktionen. Ett rent tak med välfungerande rännor minskar risken för vattenskador och förlänger takets livslängd.

Det är även viktigt att kontrollera takets ytskikt regelbundet. Sprickor eller slitage på ytskiktet kan leda till läckage och ytterligare skador på takstrukturen.

Olika takmaterials förväntade livslängder

Här nedanför listar vi och går igenom några av de vanligaste takmaterialen i Sverige och vilken den förväntade livslängden är för respektive av dessa.

Tegelpannor

Tegelpannor är kända för sin långa hållbarhet och kan ofta hålla i över 100 år. Deras långa livslängd beror på dessa naturliga motståndskraft mot väderpåverkan och förmågan att inte blekna eller förlora sin form över tid.

Betongpannor

Betongpannor erbjuder en livslängd på mellan 30 till 50 år. De är robusta och motståndskraftiga mot både fukt och mögel vilket gör dem till ett hållbart val för många hem.

Takpapp

Takpapp är ett mer kostnadseffektivt alternativ och passar väl för olika typer av byggnader. Livslängden för takpapp ligger vanligtvis mellan 15 och 20 år beroende på kvaliteten på materialet och noggrannheten i underhållet.

Plåttak

Plåttak är uppskattade för sin hållbarhet och lätta vikt samt deras förmåga att stå emot hårt väder. Ett klokt lagt plåttak kan, likt betongpannor, hålla mellan 30 till 50 år.

Tak som är lagda på rätt sätt håller längre

När det är dags att lägga om taket bör du se till att anlita en behörig takläggare (t.ex. en takläggare Kumla eller någon annanstans i landet) som har kunskapen och verktygen för att utföra arbetet korrekt.

Detta är väldigt viktigt eftersom ett felaktigt lagt tak kan leda till problem som vattenläckage och strukturella skador vilket i sin tur förkortar takets livslängd betydligt och kan dessutom innebära risk för skador, problem och olyckor.