Om Knyt an/Att bära

Knyt an är en enskild firma och jag som bedriver den heter Katarina Krieg. Knyt an startades 2004 i samband med att mitt tredje barn föddes. Jag har 4 barn som är födda -99, -02, -04 och -10 som har burits väldigt mycket, men först med tredje barnet har jag använt de sjalar och selar jag säljer.

Min tanke är att kunna sprida bärande i sjal eller ergonomisk sele och att kunna erbjuda olika varor för olika önskemål. En del vill byta ut vagnen helt mot en bärsjal som räcker i flera år. Någon annan vill kanske ha ett komplement till vagnen. Eller ha en ergonomisk bärsele de första månaderna istället för en "traditionell" bärsele. En del vill kunna amma i den för att samtidigt kunna ägna sig åt tex äldre syskon. Ytterligare någon vill ha något som avlastar hemma korta stunder vid matlagning eller till ett större barn att bära på ryggen om man går i skogen. Alla varor är utvalda med omsorg och jag säljer sådant som jag själv använt och tycker är bra.

Till en början sålde vi hemifrån och på nätet och sedan hösten 2011 har vi butik i Aspudden, Stockholm. Sedan slutet av 2013 arbetar även Ulrika Casselbrant som är utbildad bärcoach i butiken och i somras fick vi en ny medarbetare, Anja Gryazova Nordahl.

Knyt an utökar hela tiden sortimentet med produkter som vi själva tycker är bra och använder. Förutom en hel del tillbehör till bärsjalar och bärselar, såsom bärjackor, bärskydd och olika väskor mm säljer vi även tygblöjor och ullkläder mm.

BARN  = "DEN SOM BLIR BUREN"

När min äldsta son Anton föddes i oktober 1999 märkte jag ganska snabbt att han inte alls tyckte om att åka vagn. Jag brukade amma honom tills han somnade och sedan lägga ned honom i vagnen och springa ut genom dörren innan han hann vakna. Då brukade han sova en liten stund om man hade tur om man gick fort och inte stannade. Inga lugna, sköna långpromenader där inte och att gå i affärer var bara att glömma. Efter ett par månader lånade vi en bärsele och jag tänkte att den kanske kan vara bra att använda ibland. Den var inte speciellt skön men Anton trivdes med att sitta där och efter ett tag bytte jag helt ut vagnen mot att bära. Ibland var dock vagnen bra att ha med för att bära tunga matkassar i. 


När Ebba föddes var Anton 2,5 år och då var det ännu mer nödvändigt för mig att bära för att kunna ägna mig åt båda. Då kom jag också på det där med att amma medan jag bar, vilket var otroligt smidigt när jag använde en amningströja under. Först med tredje barnet, Elias som föddes i juni 2004 har jag haft bärsjal från att han var nyfödd.

  

                                      

 

 

Skillnaden mellan en sjal eller ergonomisk sele och den sele som jag använde innan, är enorm när det gäller bekvämlighet för bäraren. Men inte bara för den som bär är det viktigt hur sjalen/selen är utformad, utan också naturligtvis för barnet. Barnet ska ha stöd under låren så att ryggen avlastas. Ryggen ska vara lätt rundad och inte tvingas att rätas ut, den ska få rätas ut i sin egen takt. Höfterna ska vara böjda i ca 100 grader och abducerade (särade) i ca 40 grader. Denna position antar barnet själv när det lyfts upp, då det gör sig förberett att bli buren. 

 

Ibland möter man på uppfattningen om att barnet blir bortskämt eller passiviserat när det blir buret. Den motoriska utvecklingen kommer att försenas kan man få höra. Det är dock fel. Barnet är nämligen inte passivt när det bärs, om det inte bärs i en felaktigt utformad sele. Tvärtom, så är bärandet en del i den fysiska utvecklingen då barnet tränar balans, styrka och koordination. Ryggen rätas också ut långsamt. Den kontinuerliga beröringen är mycket viktig för beröringssinnet som upprätthåller sensorisk och motorisk tonus.   Förutom den praktiska fördelen och främjandet av den motoriska och sensoriska utvecklingen, finns en rad andra fördelar med att bära. Den emotionella bindningen stärks av den fysiska närheten och det är lättare att tolka barnets signaler, tex signaler om att vilja ammas mm. Barnet är nöjdare, sover ofta bättre och skriker mindre, detta finns det studier som visar.

Om ni vill läsa en längre ingående studie på engelska om detta, titta här: http://www.portareipiccoli.it/trial_hunziker.htm . Barnet får också vara på en plats där de är i händelsernas centrum, utan att vara centrum och kan från sin plats följa och iaktta hur saker fungerar. Och det blir naturligtvis lättare att ta kontakt med andra människor i den positionen.

 

/Katarina 

Show VAT:
Categories
Customer's Area