Går det att måla om på vintern?

19 februari 2024

En allmän uppfattning är att man bara kan måla om sitt hus under vår- och försommarmånaderna. Men stämmer det verkligen? Det är helt riktigt att dessa årstider erbjuder de bästa förhållandena för att måla om, så det det finns mycket sanning i detta.

Men vad gör du om du behöver, eller önskar, måla om ditt hus under vintermånaderna? Är det överhuvudtaget möjligt, och i så fall, vad bör du tänka på?

Vilket väder är bäst för att måla om?

I en perfekt värld bör ommålning ske under en period med torr väderlek och jämn temperatur. Detta är särskilt viktigt om du har ett större måleriprojekt på gång. En grundläggande regel för utomhusmålning är att temperaturen inte ska understiga 7-8 grader vid något tillfälle under dygnet. Detta beror på att färgen behöver viss värme för att härda ordentligt och ge en jämn och hållbar yta.

Fuktkvoten i träet spelar också en stor roll. Om träet är för fuktigt kan färgen inte binda ordentligt, vilket kan leda till sprickbildning och flagnande över tid. En god tumregel är att träets fuktkvot inte ska överstiga 16%. Detta kan vara svårt att uppnå under vintermånaderna, särskilt i kallare klimat där snö och is kan bidra till ökad fuktighet. Det är också viktigt att tänka på att vissa typer av färg kan vara känsliga för kyla och fukt.

Går det att måla fasaden på vintern?

Även om förutsättningarna inte är optimala för att måla om på vintern så är det faktiskt möjligt att utföra denna uppgift. Det krävs dock en hel del extra arbete och planering för att detta ska vara möjligt.

Ett omålat trä måste skyddas på något sätt så att det inte står oskyddat över vintern. Fukt och snö kan göra att träet blir så fuktigt att det börjar ruttna. Om man behöver måla fasaden och vintern är i antågande finns det flera metoder att ta till.

En metod är att spänna upp en presenning på en byggställning och värma med värmeelement. Detta skapar en skyddad miljö där du kan arbeta utan att behöva oroa dig för kyla eller nederbörd. Det finns också kompletta väderskydd att hyra från företag som helt sluter in huset. Dessa skydd skapar ett kontrollerat klimat inuti, vilket gör det möjligt att grunda och måla fasaden trots vinterförhållandena.

Få hjälp av en målarfirma för att måla om på vintern

Vintermålning kan vara en utmaning, och det kan vara svårt att uppnå samma resultat som under vår- eller försommarmånaderna. Det kan därför vara klokt att i vissa fall anlita målarfirma för att hjälpa dig med detta. Genom att anlita en kvalificerad målare kan du säkerställa att jobbet blir gjort korrekt oavsett vilken årstid som råder.

En erfaren målare vet hur man tacklar de utmaningar som vintermålning kan medföra. De kan ta hänsyn till temperaturförändringar, fuktighet och dagsljus, och anpassa sina arbetsmetoder därefter. Dessutom har de rätt verktyg och utrustning för att hantera jobbet på ett säkert och effektivt sätt.

Det finns idag många målerifirmor över hela landet, och det är viktigt att välja en som har goda referenser och erfarenhet av vintermålning. Ett exempel är malare-solna.se, där du kan hitta och anlita målare över hela landet, till exempel målare Solna. Men givetvis finns det många andra aktörer också och vi uppmuntrar dig alltid att jämföra fler aktörer med varandra.