• Frakt 29 kr. Gratis frakt inom Sverige vid köp över 400 kr!
 • Snabb leverans!
 • 14 dagars returrätt.
 • Kontakt: info@knyt-an.se
 • +46739340279
 • Personlig service

Amning i bärsjal eller bärsele

 

Det finns flera bra skäl till att amma i bärsjal eller bärsele. Här är några:

 • Det är praktiskt. Du får en eller två händer fria när du ammar och kan amma samtidigt som du leker med ett storasyskon eller pysslar med grejer i hemmet. Du blir mobil och är inte bunden till soffan eller sängen under amningen. Om du är utomhus kan du amma utan att ta barnet ur sjalen eller selen.

 • Det är mysigt.

 • Det främjar amningen. Hud-mot-hud-kontakt underlättar på alla sätt och vis. Barnet har lättare att signalera sitt behov av att amma och du som ammar uppfattar signalerna fortare när ni är så nära varandra.

 • Det underlättar när bebisen trots behov av bröstet ”krånglar” vid amning – drar ifrån, skriker, blir distraherad och så vidare.

Hur gör man, då?

För att se tydliga instruktioner till hur du knyter ”grundknytningarna” till bärsjalar finns instruktionsvideor här.

Att amma i bärdon kan upplevas som trixigt de första gångerna, innan du fått in snitsen. Här följer tips om hur du kan amma i sele, trikåsjal, vävd sjal och ringsjal. De flesta ”får till det” med lite träning och tycker sedan att amning i bärdon underlättar livet avsevärt.

 

Sele:

I en sele kan du behöva lossa lite på ett axelband för att få utrymme att amma. Du kan också behöva lossa lite på höftbältet för att på så sätt få ned barnet. Alla ergonomiska selar går bra att amma i, det är bara lite olika hur man gör när man lossar axelbanden. I sele ammar man alltså med barnet upprätt. Något som kan underlätta är att ha en amningströja på sig eller någon annan praktisk klädsel för att slippa dra upp hela tröjan.

 

 

 

Trikåsjal:

Många använder en trikåsjal, även kallad elastisk långsjal, under bebistiden. I en trikåsjal kan du amma med barnet upprätt, men då rekommenderar vi att du först knyter sjalen lite lösare än vanligt så att barnet hamnar i brösthöjd. Det går också att amma i så kallad vaggposition i trikåsjal, med barnets halvt liggande mot dig. (se filmen nedan).

Vaggamning i trikåsjal kan av vissa kvinnor med stora bröst uppfattas som lite knepigt. Tipset är att öva. Funkar det inte - prova en annan ställning och/eller ett annat bärdon. Det finns massor av sätt att amma i bärredskap och inget sätt är bättre eller sämre – bara alla är nöjda och det känns skönt för bebisen, bäraren och brösten.

 

Se grundknytning för trikåsjal här.

 

I filmen nedan ser du amning i vaggställning i trikåsjal: (Observera att man inte rekommenderar att bära i vagga efter att ha ammat klart)

 

Vävd sjal:

En vävd bärsjal är en stadigare typ av sjal som många börjar använda när barnet börjar bli för tungt för att sitta stadigt i en trikåsjal. Andra använder vävd sjal från början. Det uppfattas av en del som enklare att amma i vävd sjal än i trikåsjal eftersom tyget i den vävda sjalen kan justeras på ett något mer flexibelt sätt.

 

Se knytning för vävd sjal och sedan hur man stoppar i barnet i upprätt ställning eller vagga här.

 

Du kan amma barnet upprätt i vävd sjal. I regel kan det vara en idé att lossa lite på sjalknuten först, släppa lite på tyget, och ”hissa ner” barnet så att hennes/hans mun hamnar ungefär i din brösthöjd. Sedan kan du testa att amma. En del vill stötta det ammande bröstet med handen under amning, särskilt om bysten är stor. Barnet kan också behöva en stöttande hand bakom nacken om inget annat huvudstöd finns. Ett annat huvudstöd kan vara till exempel en ihoprullad handduk som du petar in under sjalens övre kant. Är du utomhus kan en scarf, en bärjacka eller ett bärskydd också fungera som stöd för nacken när du ammar.

Efter amning kan du lätta ”hissa upp” sjalen igen genom att knyta upp knuten, låta sjaländarna hänga ner, skuffa upp barnet igen och knyta fast sjalen igen.

 

I filmen nedan ser du hur du kan amma barnet upprätt i vävd sjal:

 

 

Kvinnor med stora bröst kan vara betjänta av att inte knäppa upp amningsbehån när de ska amma med barnet i upprätt position. Istället kan du lirka ut bröstet en bit så att bröstet ”hänger över” behåkanten och alltså inte är helt ute ur behån. Detta ger ett stort bröst bättre stadga. En stadig urringning kan också hjälpa till med stöttning. Gör du på detta vis drar du alltså upp bröstet upp/ur urringningen istället för att dra upp tröjan (bild om så önskas). Tänk en riktigt rejält tilltagen urringning med en liten ”nipslip” a’ la Janet Jackson. Då blir det mer stadga och mindre meck med stora bröst som annars tenderar att röra sig i alla möjliga riktningar.

I vävd sjal kan man, som i trikåsjal, amma i vaggposition. Det är ett bekvämt och smidigt alternativ till att ”gåamma” med barnet i famnen, som fler än en kvinna gjort när deras bebisar inte kunnat finna ro att amma, särskilt kvällstid.

 

I filmen nedan ser du hur du kan amma barnet i vagga i vävd sjal:

 

 

Ringsjal:

 

Även i ringsjal går det att både amma upprätt och i vagga, dvs barnet ligger. Lättast, tycker vi, är att göra det i vagga.

 

Vagga i ringsjal får man lättast till genom att stoppa i barnet ovanifrån med benen först och sedan luta barnets huvud åt sidan från ringarna. Drar du i svansen så spänns sjalen åt. Drar du i den inre kanten av svansen så dras den övre kanten åt i tyget där barnet ligger. Det är genom att justera så, du får barnet i en bra position vid bröstet. Se till att inte ha sjalen för löst innan du stoppar i barnet. Ringarna ska vara lite ovanför nyckelbenet när du börjar och sedan lite under när du knutit klart.

 

Se instruktioner för ringsjal och sedan hur man stoppar i barnet i upprätt ställning eller vagga här.

 

I filmen nedan ser du hur du kan amma barnet ivagga i en ringsjal:

 

<

 

 

 

 

Allmänna tips och tricks för att få det att funka:

 • Testa gärna hemma några gånger och ge inte upp med en gång. Men prova gärna också i ”skarpt läge”, till exempel på byn eller stan. Ett test ”när det gäller” kan plötsligt få dig att komma på hur just DU ska göra för att det ska fungera.

 • Var inte rädd för att stötta det ammande bröstet med handen. Du kan ha kvar handen under hela amningen om du vill. Du har ändå EN hand fri och kan göra massor med saker – handla, köra barnvagn, leka i parken. Måste du göra något som kräver bägge händer kan ni helt enkelt ta en kort amningspaus. Lås dig inte vid att du måste kunna amma ”hands free”.

 • Även om du skulle behöva BÅDA händerna till hjälp när du ammar i sele eller sjal – en hand till att stötta bröstet med, den andra till att stötta barnets huvud med – är detta ändå väldigt praktiskt. Du kan gå runt i hemmet, du kan sitta på bussen och amma utan att ta ut barnet ur selen/sjalen, du kan promenera utan avbrott – och så vidare.

 • Istället för att hissa ner sjalen så att barnets mun hamnar i höjd med dina bröstvårtor kan du om du vill, framför allt när barnet inte är pyttelitet längre, höja upp bröstet till barnet istället. Du slipper du att knyta upp sjalen, hissa ner den och sedan hissa upp den igen efter amning. Detta KAN dock kräva att du håller kvar en hand på det ammande bröstet, som stöd. I amningsrådgivning i början av bebisens liv är det vanligt med rådet ”för ditt barn till bröstet, inte bröstet till barnet”. Och det är ett bra råd när barnet är litet, för att bebisen ska få ett optimalt tag/grepp om bröstet. Men när ni fått snits på barnets tag om bröstet kan det funka att börja experimentera lite – och föra bröstet till barnet, om man så vill.

 • Om du vill amma i bärdon utomhus och vill göra det extremt diskret kommer några tips här: Amma i vävd sjal och dra upp sjalen över barnets mun medan hon/han ammar. Har du en hand som stöd placerar du handen UNDER sjalen, inte utanpå. Det är väldigt få som ser vad du pysslar med – vi lovar. Har du sele, som döljer något mindre, kan du ha en halsduk eller scarf runt halsen. När barnet ammar drar du scarfen så att du skyler dig och bebisen lite och petar in scarfänden i glipan mellan selen och barnets rygg.

 • Det går att amma på massor av sätt. Testa. Kanske kommer du på en helt ny lösning just för er? Det viktiga är att det inte ska göra ont i bröstet eller någon annanstans.

 • Om du använder flaska går det utmärkt att ge flaska när barnet sitter i bärsjal eller bärsele också. En del barn kan ”konstra” när de ska få flaska, precis som de kan ”konstra” vid bröstet. Då kan det vara en idé att göra i ordning en flaska och ta barnet på exempelvis en promenad i sjal eller sele och ge maten ”på språng”.

 • Gunga, vagga, sjung, nynna, dansa eller gå samtidigt som du trixar med att få barnet att ta bröstet i sjalen eller selen. Detta gäller även när du ”bara” ska knyta sjalen för att bära barnet i. Det brukar nästan alltid underlätta eftersom det lugnar barnet.

Lycka till! Besöker du Knyt an i Aspudden och vill ha tips eller hjälp med amning i sjal eller sele, tveka inte att prata med oss i butiken. Vi hjälper gärna till!

 

Text: Lisen Forsberg, Katarina Krieg

Filmer upprätt i vävd sjal och vagga i vävd sjal: Lisen Forsberg

 

 

Moms visas:
Produkter
Övrigt