• Frakt 29 kr. Gratis frakt inom Sverige vid köp över 400 kr!
  • Snabb leverans!
  • 14 dagars returrätt.
  • Kontakt: info@knyt-an.se
  • +46739340279
  • Personlig service

Tygblöjor är blöjor som tvättas och återanvänds genom hela blöjperioden. Tygblöjor är fördelaktigt för familjens ekonomi och snällt för bebisrumpan och miljön.

En tygblöja består av två delar - en insida som suger upp fukt samt en ytterbyxa som utgör ett vattentätt skikt. I vissa blöjmodeller sitter den sugande insidan och ytterbyxan ihop.

Dagens tygblöjor är enkla att använda och finns i flera olika modeller. Här kommer en översikt som hjälp för dig att hitta den modell av blöjor som passar er.

Vikblöjor och prefolds - billigast och bäst för miljön

Vikblöja Imse vimse   Prefold blöja Alvehamn

Vikblöjor och prefolds viks och används som innerblöja i en blöjbyxa eller som inlägg i en pocketblöja. För att fästa blöjan kan du använda en snappi och/eller en blöjbyxa. Vikblöja och prefold behöver en blöjbyxa för att hålla tätt.

Barnet behöver ca 24 vikblöjor eller prefolds + 3-5 blöjbyxor för att använda vikblöjor eller prefolds på heltid.

Fördelar: Billiga. Det går att få perfekt passform även när barnet är litet. De torkar snabbt och är enkla att att vid behov tvätta förhand, till exempel på resa. De kan användas som extra inlägg i andra blöjor. Vikblöjor eller prefolds tillsammans med blöjbyxor i ull kan användas av många barn är ett mycket bra miljöval.

Nackdelar: När barnet blir rörligt och korvar sig på skötbordet kan det kännas smidigare med blöjor där alla delar sitter ihop.

Så här viker du en vikblöja

Så här viker du  en prefold

Formsydda blöjor

Formsydd blöja Alvehamn

Formsydda blöjor finns både i natur- och syntetmaterial. En formsydd blöja suger upp väta och används tillsammans med en blöjbyxa för att hålla tätt.

Barnet behöver ca 24 formsydda blöjor + 3-5 blöjbyxor för att använda formsydda blöjor på heltid.

Fördelar: Ofta bra som nattblöja (i kombination med en blöjbyxa i ull). Har blöjan resår i midjan kan den tillsammans med en blöjbyxa i dra-upp-modell vara en smidig blöja vid EC. Blir då som en up&go-blöja. 

Nackdelar: Formsyda blöjor i "one-size" passar inte från helt nyfödd

Skalbyxa/Blöjbyxa

Blöjbyxa PUL Alvehamn   Blöjbyxa ull Babyidea

En skalbyxa/blöjbyxa är en vattentät ytterbyxa som låter barnets hud andas utan att släppa igenom väta. Den består ofta av ull, minky eller PUL. Till blöjbyxan behövs en sugande del närmast barnet hud. Till exempel en vikblöja, prefold eller formsydd.

Barnet behöver 3-5 blöjabyxor + ca 24 innerblöjor, till exempel vikblöjor, prefolds eller formsydda för att använd skal-/blöjbyxor på heltid.

Fördelar: Ekonomiskt. Samma blöjbyxa kan användas vid flera blöjbyten. Blöjbyxan tvättas den fått bajsfläckar eller vid behov (för skalbyxor i PUL kan man använda samma blöjbyxa under ett helt dygn innan tvätt. Blöjbyxor i ull tvättas när de fått bajsfläckar eller med några veckors mellanrum. Blöjbyxor i ull tvättas sällan och kan användas av många barn och blir tillsammans med vikblöjor ett mycket bra miljöval.

Nackdelar: När barnet blir rörligt och korvar sig på skötbordet kan det kännas smidigare med blöjor där alla delar sitter ihop.

Allt-i-1-blöjor - enklast

Allt-i-ett blöja Poops   Allt-i-ett blöja Poops

I en allt-i-ett blöja sitter alla delar i blöjan ihop. Insidan kan bestå av natur- eller syntetmaterial. Yttertyget är oftast i PUL-laminerat tyg. Allt-i-ett blöjan är mycket enkel att använda och är den blöja som är mest lik en engångsblöja.

Barnet behöver cirka 24 blöjor för att använda allt-i-ett blöjor på heltid.

Fördelar: Enkelt då alla delar sitter ihop. Smidigt när man är iväg hemifrån och som blöja på förskolan.

Nackdelar: Hela blöjan behöver tvättas vid byte. Har längre torktid än övriga blöjor.

Allt-i-2-blöjor

Allt-i-två blöjor Imse vimse  Allt-i-två blöja Imse vimse

Allt-i-två blöjor består av två delar: en blöjbyxa i till exempel PUL-laminerat tyg och ett inlägg i natur eller syntetmaterial. Inlägget knäpps fast i blöjbyxan och byts vid varje byte. Blöjbyxan tvättas vid behov. Många tycker att all-i-två blöjor är smidiga då blöjbyxan kan återanvändas flera gånger innan tvätt.

Barnet behöver runt 5 blöjbyxor och ca 24 inlägg för att använda allt-i två blöjor heltid.

Fördelar: Endast innlägget byts vid blöjbyte - blöjbyxan byts vid bajsfläckar eller var 1-2 dagar. Smidig blöja vid EC (babypottnig) då inlägget sitter fast i blöjan. Blöjbyxan går att kombinera med andra innerblöjor.

Nackdelar: Förskolan kan tycka att det är smidigare med alli-i-ett eller pocketblöja.

Pocketblöjor

Pocketblöja Alvehamn   Pocketblöja insida Alvehamn

Pocketblöjor har en insida i natur-eller syntetmaterial och en utsida som är vattentät samtidigt som den låter barnets hud andas. Pocketblöjan har en ficka som stoppas med ett inlägg.

Barnet behöver runt 24 pocketblöjor + inlägg för att använda pocketblöjor på heltid.

Fördelar: Smidigt när man är iväg hemifrån och som blöja på förskolan.

Nackdelar: Inlägget måste tas ur innan tvätt. Hela blöjan behöver bytas vid blöjbyte.

Potträningsbyxor

Potträningsbyxor Poops

En potträningsbyxa är ett mellanting mellan blöja och underbyxa. Insidan består av naturmaterial så att barnet ska uppfatta att det blir blöjtt vid kiss. Utsidan är oftast en vanlig underbyxa i bomull. Det är vanligt att potträningsbyxor även har ett mellanlager av PUL-tyg som håller tätt mot väta samtidigt som det låter barnets hud andas. En potträningsbyxa är smidigare än en blöja och kan suga upp en mindre mängd kiss. Potträningsbyxor passar bra  för barn som oftast hinner till pottan.

Fördelar: Har barnet tidigare endast använt engångsblöjor hjälper pottränignsbyxan barnet att känna att det blir blött vid kiss. Håller en bajs kvar i potträningsbyxan.

Nackdelar: Används under en kort period.

Badblöja

Badblöja

Badblöjor håller bajs kvar i blöjan och används när barnet badar på badhus elller allmänn strand. Bajsar barnet i badblöjan bör de bytas direkt.

Fördelar: Ekonomiskt.

Tvätt

Smutsiga blöjor tvättas minst var tredje dag i 60 grader. Använd tvättmedel fritt från zeoliter och med max 5 % såpa. Använd inte heller sköljmedel. I väntan på tvätt kan blöjorna förvaras i till exempel en PUL-påse eller en hink med lock.

 

 

 

Moms visas:
Produkter
Övrigt