• Frakt 29 kr. Gratis frakt inom Sverige vid köp över 400 kr!
  • Snabb leverans!
  • 14 dagars returrätt.
  • Kontakt: info@knyt-an.se
  • +46739340279
  • Personlig service

Om Knyt an/Att bära

Knyt an Knyt an startades 2004 av mig Katarina Krieg. Till en början med försäljning hemifrån och på nätet. Sedan 2011 har vi butik i Aspudden söder om Stockholm. Nu, år 2017 är vi 5 t som arbetar här varierande antal timmar i veckan.

Min tanke är att kunna sprida bärande i sjal eller ergonomisk sele och att kunna erbjuda olika varor för olika önskemål. En del vill byta ut vagnen helt mot en bärsjal som räcker i flera år. Någon annan vill kanske ha ett komplement till vagnen. Eller ha en ergonomisk bärsele de första månaderna istället för en "traditionell" bärsele. En del vill kunna amma i den för att samtidigt kunna ägna sig åt tex äldre syskon. Ytterligare någon vill ha något som avlastar hemma korta stunder vid matlagning eller till ett större barn att bära på ryggen om man går i skogen. Alla varor är utvalda med omsorg och jag säljer sådant som jag själv använt och tycker är bra.

 

Knyt an utökar hela tiden sortimentet med produkter som vi själva tycker är bra och använder. Förutom en hel del tillbehör till bärsjalar och bärselar, såsom bärjackor, bärskydd och olika väskor mm säljer vi även tygblöjor och ullkläder mm.

En sjal eller ergonomisk sele är mycket avlastande för bäraren. Men inte bara för den som bär är det viktigt hur sjalen/selen är utformad, utan också naturligtvis för barnet. Barnet ska ha stöd under låren så att ryggen avlastas. Ryggen ska vara lätt rundad som ett C och inte tvingas att rätas ut, den ska få rätas ut i sin egen takt för att så småningom få S-formen. Höfterna ska vara böjda i ca 100 grader och abducerade (särade) i ca 40 grader. Denna position antar barnet själv när det lyfts upp, då det gör sig förberett att bli buren. 

 

Ibland möter man på uppfattningen om att barnet blir bortskämt eller passiviserat när det blir buret. Den motoriska utvecklingen kommer att försenas kan man få höra. Det är dock fel. Barnet är nämligen inte passivt när det bärs, om det inte bärs i en felaktigt utformad sele. Tvärtom, så är bärandet en del i den fysiska utvecklingen då barnet tränar balans, styrka och koordination. Ryggen rätas också ut långsamt. Den kontinuerliga beröringen är mycket viktig för beröringssinnet som upprätthåller sensorisk och motorisk tonus.   Förutom den praktiska fördelen och främjandet av den motoriska och sensoriska utvecklingen, finns en rad andra fördelar med att bära. Den emotionella bindningen stärks av den fysiska närheten och det är lättare att tolka barnets signaler, tex signaler om att vilja ammas mm. Barnet är nöjdare, sover ofta bättre och skriker mindre, detta finns det studier som visar.

Om ni vill läsa en längre ingående studie på engelska om detta, titta här: http://www.portareipiccoli.it/trial_hunziker.htm . Barnet får också vara på en plats där de är i händelsernas centrum, utan att vara centrum och kan från sin plats följa och iaktta hur saker fungerar. Och det blir naturligtvis lättare att ta kontakt med andra människor i den positionen.

 

/Katarina 

Moms visas:
Produkter
Övrigt